torsdag 4 december 2008

Klimatet och kajorna

Spara lindarna är ett seriöst forum som söker fakta om vad som hände kring beslutet att såga ner 40 helt friska lindar, som kan stå mellan 40 och 100 år till.
Finns det inga bättre alternativ än sågen. Jo!
Hamla/beskär, ge dem omsorg och skötsel, som visar att vi bryr oss. Träden är historia och framtid. Vill vi ha vår historia på linjalraka rader?
Tror vi verkligen på vetenskapen som säger oss att klimatet förändras? I så fall varför lägga 3,5 miljoner på träd utan att veta om de klarar av de tuffa klimatbetingelser som redan nu håller på att ske. Träden är tidigblommande och kan börja att knoppas redan i december efter en varmperiod. De grenarna dör, sedan faller det små grenar på marken hela sommaren. Det är inte helt säkert att de orkar blomma som det är sagt, om vi får lynniga vintrar. Planterar man japanska körsbärsträd för att skapa en debatt om klimatförändringarna är skälet gott men 3,5 miljoner eldas sas. åt kajorna.
Eller är klimatförändringarna kanske bara är något som tidningarna skriver om för att fylla spaltutrymme?
Lindarna fyller sin plats på detta enorma torg, de är i dag en fin förbindelselänk mellan arkitektur och denna tomma yta som är Stortorget. På denna tomma yta kan kan de fågelskit rädda tryggt gå i mitten.
Visst bajsar kråkorna lite här och där, kanske affärsidkarna kan ta till sig den kontinentala vanan att spola trottoaren då och då. Det borde vara i deras intresse. Det finns säkert någon galant lösning på detta problem. Det är ju 3,5 miljoner i potten.
Så till sist en fråga, den viktigaste, när inte Stadsträdgårdsmästaren kan få yttra sig i denna fråga vem kan då yttra sig?
Kan vi med demokratiska medel få politikerna att ta sitt förnuft till fånga och riva upp beslutet?
C.