onsdag 10 december 2008

Varför lindarna på Stortorget måste bevaras

LINDARNA
Stortorgets lindar befinner sig för närvarande och minst 100 år framåt i sina bästa år.

Lindar kan nog sägas vara de mest tåliga träd som finns: de klarar täta städer, stark beskärning, många olika slags växtplatser och har en oöm bark. Lindar kan alltså beskäras till vilken form som helst. Genom reduktion av kronorna kan de bli ogästvänliga för såväl kajor som löss (vilka tycker om söt vätska). Men lindarna måste vårdas – liksom alla träd! De blommar på försommaren med ljusgröna blommor och avger en underbar doft. Grönskan är skir och släpper igenom ljus.

I Örebro har vi ett för Sverige unikt bestånd av lindar, härstammande från en import från Holland på 1600-talet. Det är inte osannolikt att lindarna på Stortorget härstammar från denna tid. Örebro är för övrigt en lindarnas stad. Linden finns rikligt representerad i staden, bl.a. i esplanadalléerna!

KÖRSBÄRSTRÄD
Körsbärsträd är vackra, om än en smula spretiga, de är trädgårdsträd. De passar bäst i en trädgård – friväxande. De ger en relativt stor krona (olika beroende på sort). Kan, eller bör, inte beskäras, eftersom de är ömtåliga. De är känsliga för angrepp av olika slag. Stammen är smal och ömtålig för slitage, barken vacker men ömtålig. De blommar vackert men under mycket kort tid.

KAJORNA
Kajornas antal kan tyvärr inte decimeras nämnvärt. De sitter gärna i höga, relativt glesa trädkronor. När lindarna på Stortorget beskärs till lägre höjd med glesare och begränsade kronor (under 4 m höjd), blir de inte längre lika attraktiva nattkvarter för kajorna.

LÖSSEN
En viss lus älskar vissa lindar (men inte alla). Det är från lössen den klibbiga vätskan faller ner på torget. Genom att begränsa/beskära kronorna kan också mängden löss begränsas betydligt. Där nyplantering erfordras återplanteras lindar av en viss sort som lössen inte gillar. Sådana lindar finns. Dessutom bör torget regelbundet städas/spolas, vilket nu sker alldeles för sällan.

KOSTNADER
Det säger sig självt att nyplantering av ett relativt känsligt träd, som stora körsbärsträd, är kostsamt – mycket kostsamt, ju större ju dyrare. De träd som planteras på torget bör vara stora, helst som en beskuren lind. Att ett bevarande av lindarna är betydligt billigare säger sig självt, även inräknat komplettering (på för närvarande tomma platser) och beskärning/vård.

Sammantaget finns ingen tvekan om att lindarna på Stortorget skall bevaras och utvecklas!

Jerk Alton