onsdag 17 december 2008

Hedvig Blidberg

BEVARA LINDARNA.

”Jag stod i Örebro på Stortorget, ej mer det gamla skräpiga, men en rymlig, skön och städad plan där tusentals kan rymmas. Omkring mig böljade ett brokigt vimmel. En talrik mängd av folk från stad och land, köpslående om rikliga förråd af allt hvad välskött land förmådde alstra. Där sågs en mångfald utaf skilda dräkter och hördes Nerikesmålets skiftningar, ty folk från alla kanter samlas dit. På bägge sidor torget var sin rad med höga hus. Dem konstnärshand med smak och måtta smyckat.” Orden är min farmors morfars. Gustaf Wilhelm Gumaelius var prost i Nikolaikyrkan och riksdagsman. Han och hans bror grundade flera skolor i Örebro däribland Tekniska gymnasiet och den första Flickskolan.
Han såg också till att Engelbrekt står staty på Stortorget. Inledningsorden är saxade ur en diktcykel som prosten skrev för att inspirera till en insamling för att kunna gjuta statyn i brons.
1865 kunde GW Gumaelius se sin vision förverkligad. Invigningen blev något av det mest storslagna Örebro någonsin skådat. Karl XV höll tal, Stora torget var svart av folk. På kvällen var det stor bankett på Stora hotellet, hedersgästen var August Blanche.
Jag antar att lindarna vid Stortorget planterades i den här vevan.
Kära nutida makthavare i Örebro. Tag inte livet av dessa gamla träd, tänk på vad de har att berätta! Skänk den gamle prosten glädje i sin himlarymd och lindring i hans hjärta då han blickar ner på sin kyrka och sitt kära torg med Engelbrekt som vakar över staden.
Varför inte plantera små körsbärsträd i stora krukor att ställa kring en solig plats på torget, ty körsbärsblom är gott för själen!
Med vänlig hälsning

Hedvig Blidberg, Roslagen.