onsdag 3 december 2008

Lindarna på Stortorget

Länsstyrelsen i Örebro har i ett yttrande från den 21 november 2008 diskuterat lindarna på Stortorget. Följande är sammanfattande utdrag ur yttrandet:

Linden är ett mycket tåligt trädslag som finns i stort antal i norra Europa, många av dem mycket gamla. Till skillnad från många andra trädslag tål linden att beskäras kontinuerligt, vilket gör den lämplig för stadsmiljö, där träden inte får växa sig för höga och täta. Många gånger är lindarna äldre än de äldsta byggnaderna.

Under de senaste 100 åren har Stortorget i Örebro varit inramat av lindar, några av träden kanske tom är så gamla. Torget med sina byggnader är utpekat som en kulturhistoriskt värdefull miljö. Lindarna med sin långa tradition som prydnadsträd och nyttoträd hör samman med denna kulturhistoriska miljö. Trädmiljöer med lång kontinuitet ger ofta staden hög status och identitet åt staden. Unter den Linden i Berlin har sitt ursprung i 1600-talet.

Lindarna på Stortorget kan med rätt skötsel, beskärning av kronorna och minskning av höjden, säkert växa där i minst hundra år till. Eftersom kajorna som söker nattkvarter i lindarna på Stortorget är ett problem, skulle problemet minska när trädkronorna blir mindre och träden lägre. Viktigt är också att torget städas ordentligt. Ingen kan heller säkert veta hur kajorna skulle reagera inför körsbärsträd som skulle ersätta lindarna. De kanske duger lika bra som nattkvarter.

Skötseln av träden i staden måste betona förebyggande åtgärder, som beskärning istället för avverkning, så att livslängden på äldre träd förlängs.

1 kommentar:

E.K. sa...

Hur kan man vara så dum att man tror att kajorna försvinner bara för att man byter trädslag. Vad bryr sig kajorna? Låt lindarna vara kvar! E.K.